Calator in Sfantu Gheorghe

Calator in Sfantu Gheorghe = Calator in timp

Bratul Sfantu Gheorghe, geografic vorbind, este pe bratul sudic al deltei.

Pe site-ul Wikipedia gasim urmatoarea descriere:

Sfantu Gheorghe este o comună și un port din județul Tulcea, Dobrogea, România. Este singura comună din Delta Dunării unde se pot vedea cu ochiul liber atât Dunărea, cât și Marea Neagră laolaltă.

La vărsare se formează insulele Sacalin considerate drept un început de deltă secundară.

Rezervația integrală Sacalin-Zatoane (parte din Rezervația naturală de biosferă a Deltei Dunării) se întinde în sudul comunei Sfantu Gheorghe pe circa 21.000 de hectare limitrofe litoralului. Este o succesiune de grinduri cu lacuri izolate, zone mlăștinoase, ape fluviale și salmastre, bălți nisipoase, traversate de dune paralele, stuf. Lacurile Zatoane, în special, sunt locuri de pasaj, de popas și de clocit pentru lebede, stârcii albi, roșii și galbeni, țigănuși, lopătari.

Sfantu Gheorghe este greu de descris in cuvinte, este aproape mistic. Se tranforma pentru fiecare calator in parte.

Pentru mine, este satucul cu nisip pe strazi unde mi-am gasit dragostea, Olga, si unde au aparut pe lume fetele mele – Corina si Dana.

Este locul unde am „tinut” turisti acum 35 de ani, ce s-au transformat repede in prieteni, cu care inca tinem legatura.

Plaja din Sfantu Gheorghe are acea liniste in care iti poti auzi gandurile si sa pui ordine in ele.

Accesul pana la plaja este facilitat de „trocarici”- tractorul cu remorca, ce trasforma o plimbare de o ora intr-un drum de 10 minute.

Pe plaja o sa gasiti o constructie ciudata din beton, ca un topogan. Aflati ca acel „topogan” este un lansator de rachete.

Sfantu Gheorghe

In ani 80, pe cand Tovarasul era in plina expansiune si lupta pentru pace, o stimabila d-na inginer a proiectat o racheta, ce trebuia sa ne apere de alte tari „prietene”.

Acest eveniment a fost ca un salt in timp pentru toata zona, deoarece s-au adus multe basculante de pietris, ciment, plus alte materiale de constructii. Sper ca realizati ca, conform bunelor obiceiuri romanesti, multe din acele materiale au ajuns la oameni in curte.

Din pacate pentru domna Inginer, racheta nu a zburat decat 10 m, neapucand nici macar sa ajunga pana la apa.

 

Sfantul Gheorghe este o adevarata oaza de liniste pe care va invit sa o vizitati.

Transportul cu salupa rapida dureaza in jur de o ora si costa, in functie de numarul de pasageri, pana la suma de 1000 lei.

 

 

Fii un prieten bun si imparte