Chilia Veche – istorie si traditie

Chilia Veche este un sat în partea de nord a județului Tulcea, în Delta Dunării, pe malul drept al Brațului Chilia, pe „insula continentală”, numită și Câmpul Chiliei. Aparține de comuna Chilia Veche.

Chilia Veche şi împrejurimile

Este cea mai populată așezare rurală din deltă, cu peste 3000 de locuitori; situată în fața celebrei Cetăți Chilia (construită în 1479) care a aparținut lui Ștefan cel Mare. Chilia Veche este într-adevăr foarte veche: Achillea în antichitatea greacă, urmele se pot vedea și azi. Turcii au numit–o Eskil-Kale.

Descrierea stemei

stema chilia

Semnificația elementelor însumate

Turnul reprezintă principalul monument de arhitectură al comunei  iar biserica cu hramul „Sfinții Voievozi”, care datează din secolul XIX-lea și constituie un reper al comunei Chilia Veche, este alcătuită din turnuri înalte de 45 m. Nuferii și papura simbolizează Rezervația Biosferei Delta Dunării, iar valurile semnifică fluviul Dunărea. Coroana murală cu un turn crenelat semnifică faptul că localitatea are rangul de comună. (sursa: Wikipedia)

Puncte de interes turistic:
  • rezervatiile naturale din imprejurimi – in numar de 16, cu caracteristice morfohidrografice specifice si cu originala flora si fauna. Rezervatia Rosca-Buhaiova-Hrecisca, Padurea Letea, Rezervatia Periteaca-Leahova, padurea Caraorman, Insula Popina,  Grindul Lupilor si altele;
  • biserica ortodoxa din localitate, inalta de 52 metri, o constructie ce imbina trei stiluri arhitecturale – gotic, slav si romanesc, ridicata in 35 de ani pe locul unei bisericute de lemn.

Accesul in localitate se face rutier (se traverseaza cu bacul in satul Tudor, cel vis a vis de faleza si apoi iti rupi masina timp de 2.30 h pe un drum rupt) sau putem merge impreuna cu barca timp de o ora pentru un cost de maxim 700 lei.

Pentru cazare poti folosi informatiile din urmatorul link, preluat de pe site-ul Info-delta.ro

Tot de pe info-delta.ro am luat si pozele de mai jos. Enjoy!

1277_CHILIA- FOTO VALERIU LEONOV (1) 2285_localitatea-chilia3 2368_localitatea-chilia_06 4177_CHILIA- FOTO VALERIU LEONOV (3) 4325_localitatea-chilia-veche-1 4965_localitatea-chilia2 5203_localitatea-chilia-veche-5 5899_localitatea-chilia_02 6697_localitatea-chilia-veche-8 6813_localitatea-chilia-veche_03 6928_localitatea-chilia1 7278_localitatea-chilia-veche-14 7604_CHILIA- FOTO VALERIU LEONOV (2) 8927_localitatea-chilia-veche-3

Fii un prieten bun si imparte